Szerzőink

Baranyi Bertold
Gáli Csaba
Hoffman István
Ságvári Ádám
Sepsi Tibor


Ha szívesen jelentkeznél önkéntes szerzőnek, írj nekünk a Facebookon!

A blogot az Így írnánk mi blog szerzői szerkesztik

A védett természeti értékek kijelölésére vonatkozó szabályozás jogi szerkesztése alkotmányosan nem aggályos

2011.11.12. 21:23 | Kelsen és Coase | Szólj hozzá!

a védett és a fokozottan védett növény- és állatfajokról, a fokozottan védett barlangok köréről, valamint az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős növény-és állatfajok közzétételéről szóló  13/2001. (V. 9.) KöM rendelet; a természet védelméről szóló  1996. évi LIII.  törvény  4. §  a) pont „beleértve a védett természeti értéket is” szövegrésze

Az indítványozó szerint a miniszteri rendelet kiadója mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenes helyzetet hozott létre azzal, hogy nem a törvényi felhatalmazás alapján adta ki a rendeletet. Álláspontja szerint a védett- és fokozottan védett növény és állatfajok megállapítása — az élőhelyek azonosítása és védetté 
nyilvánítása nélkül  — önmagában nem hozza létre a kiemelt természetvédelmi oltalmat, a rendelet azonban nem rendelkezik az élőhelyek védetté nyilvánításáról. 
Az Alkotmánybíróság elutasította az indítványt. Álláspontja szerint az élőhelyek védetté nyilvánítása történhet más rendeletben is, sőt, a helyi jelentőségű természeti területeket önkormányzati rendeletben kell védetté nyilvánítani.
 
Az indítványozó szerint az, hogy a törvény a természeti érték fogalmának értelmező rendelkezésébe beleérti a védett természeti értéket is, téves jogértelmezéshez, és így a jogbiztonság sérelméhez vezet. Álláspontja szerint a védettség a jogalkotást megelőzően nem létező fogalom, ezért nem illeszthető össze a természeti érték alapfogalmával.
Az Alkotmánybíróság elutasította az indítványt. Álláspontja szerint a választott jogszabály-szerkesztési technika, és ebből következően a jogi nyelvezet esetleges eltérése más tudományági szakterminológiától nem sérti a jogbiztonságot. A törvényi fogalmak alkalmazása egyértelmű, a megismerhetőség és a normavilágosság tekintetében aggálytalan.
 

Címkék: jogbiztonság elutasított

A bejegyzés trackback címe:

https://lexhungarorum.blog.hu/api/trackback/id/tr833373424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása