Szerzőink

Baranyi Bertold
Gáli Csaba
Hoffman István
Ságvári Ádám
Sepsi Tibor


Ha szívesen jelentkeznél önkéntes szerzőnek, írj nekünk a Facebookon!

A blogot az Így írnánk mi blog szerzői szerkesztik

Nem alkotmánysértő, hogy a tagdíjfizetés elmulasztása miatt kizárt ügyvéd egy évig nem kérheti felvételét a kamarába

2011.11.09. 12:00 | Kelsen és Coase | Szólj hozzá!

az ügyvédekről szóló 1998. évi XI. törvény 20. § (5) bekezdése

Az indítványozó álláspontja szerint az ügyvédi törvény azon rendelkezése, amely a kamarai tagdíj meg nem fizetése miatt megszűnő kamarai tagság esetén egy évre automatikusan kizárja az újbóli kamarai felvételi kérelem benyújtását, sérti a szerzett jogokat, az esélyegyenlőséget és a munkához való jogot.

Az Alkotmánybíróság elutasította az indítványt. Álláspontja szerint alkotmányjogi értlemben szükséges a munkához való jogot korlátozó hátrányos jogkövetkezmény, nélküle ugyanis kiüresedne a kamarai tagdíjtartozást szankcionáló kizárás intézménye, és ezzel az ügyvédi kamara mint intézményes garancia fenntartása veszélybe kerülne. A jogkorlátozás nem tekinthető aránytalannak sem, mivel a jogászi hivatás egyéb formáitól nem, és az ügyvédségtől is csak átmeneti időre zárja el az ügyvédet. A szerzett jogok és az esélyegyenlőség tekintetében az Alkotmánybíróság nem talált alkotmányos összefüggést.

(az 58/B/2011 AB határozat teljes szövege)

Címkék: elutasított munkához való jog

A bejegyzés trackback címe:

https://lexhungarorum.blog.hu/api/trackback/id/tr863365575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása