Szerzőink

Baranyi Bertold
Gáli Csaba
Hoffman István
Ságvári Ádám
Sepsi Tibor


Ha szívesen jelentkeznél önkéntes szerzőnek, írj nekünk a Facebookon!

A blogot az Így írnánk mi blog szerzői szerkesztik

Nem alkotmányellenesek az egyes címek és rangok viselésének megszüntetéséről szóló törvényi rendelkezések

2011.11.06. 16:33 | Lucius Moesianus | 2 komment

az egyes címek és rangok megszüntetéséről szóló 1947. évi IV. törvény 3. § (1) és (2) bekezdése

Az indítványozó szerint a nemesi előnév (nemesi cím) használatának általános érvényű, differenciálatlan törvényi tiltása sérti a jogbiztonság követelményét [Alkotmány 2. § (1) bekezdés], valamint az emberi méltósághoz való jogot [Alkotmány 54. § (1) bekezdés] is. Álláspontja szerint ez a korláűtozás ugyanis sérti a névviseléshez való jog, mint az emberi méltóságból levezetett jog lényeges tartalmát azzal, hogy az állam indokolatlanul és aránytalanul avatkozik be a személyek magánszférájába azzal, hogy általános névhasználati tilalmat ír elő. Ezért az indítványozó a nemesi címek magánhasználati alkalmazásának tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezés megsemmisítését kérte.

Az Alkotmánybíróság az indítványt elutasította. Rögzítette, hogy a jelen indítványban foglalt alkotmányossági probléma kapcsán az Alkotmánybíróságnak azt kellett eldöntenie, hogy a „névjog” alkotmányos alapjogi tartalmába mi tartozik bele, továbbá, hogy ezt a tartalmat sérti-e a támadott törvényi rendelkezés. Ezzel összefüggésben kiemelte, hogy a törvény által felsorolt nemesi előnevek, illetve címek ma már a hivatalos névnek nem részei. Különösen fontos ez abból a szempontból, hogy a törvényt megelőző korokban az előnévhez és címhez előjogok, többletjogosítványok kapcsolódtak és a támadott törvény éppen az ebből fakadó társadalmi egyenlőtlenségnek a megszüntetését célozta. Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy az emberi méltósághoz való jogból levezetett, a saját név viseléséhez fűződő alkotmányos alapjognak a fent kifejtett tartalmát a támadott jogszabályi rendelkezés nem sérti. Emiatt az Alkotmánybíróság az indítványt ebben a vonatkozásban elutasította.

(A 988/B/2009. AB határozat teljes szövege)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lexhungarorum.blog.hu/api/trackback/id/tr193358656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rrosseb 2011.11.08. 15:48:49

Ez csak néhány idióta véleménye, akiknek fogalmuk sincs arról, hogy az országban mi zajlik.

László von Fett

Otido · http://monarchista.blogspot.com/ 2012.06.19. 14:05:34

Ennél dodonaibb határozatot...

Két értelme azért volt:

- először is megállapítja, hogy a Sólyxom féle AB az Ab hatáskörein túlterjeszkedett gyakran és valójában jogot alkotott [ami valójában igazán alkotmányellenes]

- valamint megállapítja, hogy az egyes címek... viselése nem alkotmányellenes. - bár az azt tiltó jogszabály nem alkotmányellenes...

Nesze semmi, fogd meg jól.

Valami értleme azért mégis van:

"...e téren nagy szabadsága van a törvényhozónak, és akár megszüntetheti, akár vissza is állíthatja a nemesi címek viselését, sőt ezek újbóli adományozásának rendszerét is, amíg ezek nem jelentenek kiváltságokat és plusz jogosítványokat az ezzel nem rendelkezőkkel szemben. "

"A magánérintkezésben történő névhasználat a privát autonómia része, az államnak ellenőrző funkciója ebben a körben nincs, jogvédelmi funkciója pedig a névjog sérelmének eseteire korlátozódik”

"A névhasználat demokratikus viszonyoknak megfelelő rendezésével megállapítható, hogy – az időközbeni jogfejlődéssel is összhangban – jelenlegi körülményeink között az sem lett volna, vagy nem lenne alkotmányellenes, ha az 1947. évi IV. törvény már korábban hatályát vesztette volna, vagy a jövőben hatályát vesztené. "
süti beállítások módosítása