Szerzőink

Baranyi Bertold
Gáli Csaba
Hoffman István
Ságvári Ádám
Sepsi Tibor


Ha szívesen jelentkeznél önkéntes szerzőnek, írj nekünk a Facebookon!

A blogot az Így írnánk mi blog szerzői szerkesztik

Az értelmetlen jogorvoslatot is ki kell meríteni

2012.09.22. 22:48 | Kelsen és Coase | Szólj hozzá!

az ügyvédekről szóló 1998. évi XI. törvény 54. § (1) bekezdés a) pontja

Az indítványozó szerint sérti az Alaptörvénynek a tisztességes eljáráshoz való jogot, a jogorvoslathoz való jogot és a tulajdonhoz való jogot biztosító rendelkezéseit, hogy ha az ügyész öt évnyi szabadságvesztésnél súlyosabban  büntetendő szándékosan elkövetett cselekmény miatt vádat emel, akkor az ügyvédi kamara mérlegelés nélkül köteles az ügyvéd tevékenységének felfüggesztésére.

Az Alkotmánybíróság visszautasította az indítványt arra tekintettel, hogy az indítványozó az Ügyvédi Kamara határozatát nem támadta meg a Magyar Ügyvédi Kamara fegyelmi bizottsága előtt, ebből következően a jogerős határozat ellen igénybe vehető bírósági felülvizsgálati lehetőséget sem merítette ki

A határozathoz Holló András különvéleménytfűzött, amelyhez Lévay Miklós csatlakozott. Álláspontjuk szerint a fellebbezés a felfüggesztésre vonatkozó kógens törvényi rendelkezés miatt nem vezethet a panaszos jogsérelmének orvoslásához, ezért nem tekinthető az Abtv. 26. § (2) bekezdés b) pontja alkalmazásában a jogsérelem orvoslására szolgáló jogorvoslatnak. Mérlegelni kellett volna azt is, hogy a felfüggesztés az elsőfokú határozattal azonnal bekövetkezett, a fellebbezés nem volt halasztó hatályú.

(A IV/2570/2012. AB végzés teljes szövege)

Címkék: jogorvoslathoz való jog tisztességes eljárás visszautasított jogorvoslat kimerítése

A bejegyzés trackback címe:

https://lexhungarorum.blog.hu/api/trackback/id/tr284796633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása