Szerzőink

Baranyi Bertold
Gáli Csaba
Hoffman István
Ságvári Ádám
Sepsi Tibor


Ha szívesen jelentkeznél önkéntes szerzőnek, írj nekünk a Facebookon!

A blogot az Így írnánk mi blog szerzői szerkesztik

Nem alkotmánysértő, hogy a jogalkotó egyes méhészeti támogatásokat az Országos Magyar Méhészeti Egyesületben való tagsághoz köti

2011.12.04. 12:26 | Kelsen és Coase | Szólj hozzá!

A Magyar Méhészeti Nemzeti Program alapján a 2010-2013 közötti végrehajtási időszakokban a központi költségvetés, valamint az Európai Mezőgazdasági Garancia Alap társfinanszírozásában megvalósuló támogatások igénybevételének szabályairól szóló 47/2010. (XII. 31.) VM rendelet

Az indítványozó szerint a rendelet sérti a hátrányos megkülönböztetés tilalmát azzal, hogy bizonyos támogatásokat kizárólag az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (a továbbiakban: OMME) számára tesz igénybe vehetővé, más támogatások lehívását pedig az OMME-ban való tagsághoz köti. Álláspontja szerint sérti a jogbiztonságot, hogy nem világos, miként került az OMME alternatíva nélküli, kivételes helyzetbe.
Az Alkotmánybíróság elutasította az indítványt. Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy azonos csoportba tartoznak a méhészeti tevékenységet végző személyek és szervezetek, függetlenül attól, hogy tagjai-e az OMME-nak, vagy sem. A megkülönböztetés ésszerű indokát az Alkotmánybíróság abban találta meg, hogy a méhészeti szakma és a minisztérium egységes véleménye szerint a támogatási célok folyamatos végrehajtásához biztos anyagi háttérrel rendelkező, országos hatáskörű szervezet szükséges. Az OMME a tagjainak számát tekintve reprezentatív szervezetnek minősül, melyet nem a jogalkotó hozott létre adminisztratív aktussal, hanem a méhészeti tevékenységet kifejtők szakmai tömörülésének kialakulása egy természetes folyamatnak volt az eredménye. Ezért nem tekinthető önkényesnek a jogalkotó azon döntése, hogy a támogatások egyes speciális elemeit csak az OMME veheti igénybe. Azok a feladatok ugyanis, melyekhez e kiemelt támogatások kapcsolódnak (különösen a koordináció és a minőségbiztosítás) csak akkor végezhetőek hatékonyan, ha azok egyetlen szervezet kezében összpontosulnak. Alkotmánybíróság végül megállapította, hogy nem sérti a jogbiztonság alkotmányos követelményét azáltal sem, hogy a jogalkotó a természetes folyamatok során létrejött reprezentatív egyesületet hatalmaz fel egy nemzeti programnak a koordinálására. A jogalkotó ezen döntésével éppen azt teremtette meg, hogy a támogatások igénybevétele olyan keretek között történhessen, mely garanciát jelent a minőségi méztermelés biztosítására.
 

Címkék: diszkrimináció jogbiztonság elutasított

A bejegyzés trackback címe:

https://lexhungarorum.blog.hu/api/trackback/id/tr633436093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása