Szerzőink

Baranyi Bertold
Gáli Csaba
Hoffman István
Ságvári Ádám
Sepsi Tibor


Ha szívesen jelentkeznél önkéntes szerzőnek, írj nekünk a Facebookon!

A blogot az Így írnánk mi blog szerzői szerkesztik

A 180 napos határidő a közvetlen alkotmányjogi panasznál akkor is a hatálybalépéstől számít, ha a jogsérelem később állt be

2012.09.26. 13:16 | Kelsen és Coase | 2 komment

Nagykőrös Város Önkormányzat Képviselő-testületének a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 15/2011. (IV. 1.) önkormányzati rendelete 60. §-a, alkotmányjogi panasz az Abtv. 26. § (2) bekezdése szerinti eljárásban

Az indítványozó nagykőrösi önkormányzati képviselő az önkormányzati rendelet azon rendelkezéseit támadta, amelyek a tanácskozás méltóságát, illetve a képviselő-testület ülésén a képviselő-testület tagjait sértő magatartást (’széksértést’) a képviselő-testület által rendbírsággal rendelik büntetni, és ezzel szemben a jogorvoslat lehetőségét kizárják. Az indítványozó állítása szerint e rendelkezéseket a jogorvoslathoz való jogát, véleménynyilvánítási szabadságát és a közérdekű adatok terjesztéséhez való jogát sértették, mivel őt az önkormányzat képviselő-testülete 2012. április 26-i ülésén 2012. április 2-án közzétett blogbejegyzése kapcsán széksértés miatt 50.000.- Ft rendbírsággal sújtotta.

Az Alkotmánybíróság visszautasította az indítványt. Az Alkotmánybíróság megjegyzi, hogy az alkotmányjogi panaszt magának az önkormányzati határozatnak a felülvizsgálatára az indítványozó nem terjesztette ki. Álláspontja szerint, tekintve, hogy az alaptörvény-ellenes jogszabály hatálybalépésétől számított száznyolcvan napon belül támadható a közvetlenül hatályosuló alkotmányellenes jogszabály,  és a rendelet 2011. április 2-án lépett hatályba, az indítványozó alkotmányjogi panaszát határidőn túl, 2012. május 17-én nyújtotta be.

Stumpf István alkotmánybíró különvéleménye szerint a testületnek eltérően, az alkotmányjogi panasz célját figyelembe véve kellett volna és kellene a jövőben is értelmeznie a 180 napos határidő számítására vonatkozó törvényi rendelkezést. A többségi álláspont ugyanis e céllal (a ténylegesen bekövetkezett alapjogi jogsérelem orvoslásával) és a józan ésszel egyaránt ellentétes eredményre, irracionális alkotmányos jogorvoslati deficitre vezet. Az indítványozó tényleges érintettségét szűken értelmező (a jogsérelem beálltát megkövetelő) eddigi alkotmánybírósági gyakorlattal együtt ugyanis a határidőnek a jogszabály hatálybalépésétől való számítása arra az eredményre vezet, hogy a hatálybalépéstől számított első 180 napban érintett hiányában, az ezután beállt tényleges jogsérelem esetén pedig a határidő túllépése miatt utasítják vissza az indítványt. Ez pedig orvosulatlanul hagyja azokat az alapjogsérelmeket, amelyek - akár a jogszabály erejénél fogva, akár hatósági vagy más, nem bírósági jogalkalmazói döntés folytán - később állnak be. Ehelyett Stumpf alkotmánybíró szerint a hatálybalépést mint kezdődátumot kiterjesztően, azaz úgy kellett volna értelmezni, hogy az később beállt jogsérelem esetén a hatályosulás, illetve az alkalmazás időpontját is jelenti.

IV/2949/2012. http://mkab.hu/download.php?h=232

Címkék: önkormányzat különvélemény visszautasított

A bejegyzés trackback címe:

https://lexhungarorum.blog.hu/api/trackback/id/tr324804149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

czegledy 2012.09.29. 01:42:03

csak az a kérdés, hogy a jogszabályt készakarva fogalmazták így, vagy csupán elrontották?

naneee3 2012.09.30. 11:24:01

Ha valamely hülye alkoxxxx alaptörvény ellenes jogszabály túléli a 180 napos "próbaidőt" alaptörvényessé válik? Mi van, ha a szomszéd faluban is meghozzák ugyanezt a rendeletet? Újra indul a 180 nap?
És akkor járványszerűen országosan terjedhet a hülyeség...így jártunk!
Kezdjük tanulmányozni Gyöngyöspata jogalkotását, lássuk mi vár még ránk?
süti beállítások módosítása